5 meest voorkomende matras fabels

5 meest voorkomende matras fabels

1. Schadelijk elektromagnetische straling door pocketvering
Er wordt soms beweerd dat het gebruik van stalen pocketveren een elektromagnetisch veld teweeg brengt dat schadelijk zou zijn voor onze gezondheid.  Doordat het staal van de pocketveren een licht statische elektriciteit opwekt ontstaat inderdaad een elektromagnetisch veld.  Echter dit veld is niet schadelijk voor onze gezondheid. Er zijn nog geen ‘slachtoffers’ gemeld en ook is nooit bewezen dat dit veld schadelijk is voor de gezondheid.

2. Een duur matras is een goed matras
Veel mensen zijn in de veronderstelling dat een duur matras altijd een goed matras is. Niets is minder waar. Slapen is namelijk erg persoonlijk. De een slaapt op de zij, de ander op de rug. De een is wat langer of zwaarder, de ander wat kleiner of lichetr. Er zijn veel verschillende variabelen die bepalen of een matras goed bij je past. Kies daarom nooit een matras op basis van de prijs, maar laat je liever deskundig adviseren over het juiste matras voor jouw lichaam.

3. Het beste materiaal is traagschuim
Een van de laatste toevoegingen op de matrassenmarkt is traagschuim (ookwel NASA-schuim genoemd). Door de opgebouwde hype rondom dit materiaal is de fabel ontstaan dat traagschuim het beste materiaal is voor een matras. Er bestaat alleen niet zoiets als ‘het beste materiaal’. Ook hierbij is het afhankelijk van je lichamelijke kenmerken welk materiaal het beste bij je past. Traagschuim heeft andere kenmerken dan bijvoorbeeld koudschuim. Geen van deze twee is per definitie beter of slechter. Iedere soort materiaal of matras heeft zo zijn voor- en nadelen.

4. Kuilvorming kun je niet tegen gaan
Een van de meest voorkomende klachten bij verouderde matrassen is kuilvorming. Kuilvorming ontstaat wanneer er gedurende langere tijd druk wordt uitgeoefend op een bepaald deel van het matras. Hierdoor kunnen zowel de schuimlaag als de pocketveren ‘uitgeput’ raken, wat resulteert in een kuil. In tegenstelling tot de fabel kun je kuilvorming zeker voorkomen. Draai en keer je matras regelmatig en zorg voor een stevige bedbodem. Eventueel kun je ook eens kijken naar een persoonlijk matras, waar je niet langer last hebt van kuilvorming.

5. Na 10-12 jaar is het matras aan vervanging toe door afnemende ondersteuning
Veel mensen geloven dat het matras na ongeveer 10-12 jaar aan vervanging toe is omdat de ondersteuning van het matras dan niet meer goed is. Dit is in zijn algemeenheid niet waar. Het matras is na 10-12 jaar veelal aan vervanging toe omdat het matras dan niet meer hygiënisch is. Een mens verliest gemiddeld 3 liter vocht per week, wat allemaal in het matras terecht komt. Was daarom altijd goed de tijk van uw matras en zorg dat het matras goed kan luchten. Voor een matras met een verlengde levensduur (20+ jaar) klikt u hier.

Probeer informatie over matrassen en bedden altijd met een kritische blik te bekijken. Zo voorkom je een miskoop en ben je beter geïnformeerd. Dit waren de 5 meest voorkomende matras fabels.

 
Ergens last van? Klik hieronder voor meer informatie.