De voor- en nadelen van ieder type matras

Een goed matras uitzoeken kan erg lastig zijn. Door het grote aanbod verschillende matrassen hebben veel mensen de angst om het verkeerde matras te kopen. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden bij het kiezen van een goed matras. In dit artikel zullen we de voor- en nadelen van ieder type matras voor je op een rij zetten.De verschillende matrassen:

Het koudschuim matras
Een koudschuim matras vormt zich naar je lichaam. Het koudschuim matras heeft een evenredige druk verdeling waardoor het matras overal dezelfde opwaartse druk geeft. Koudschuim heeft een open celstructuur waardoor het matras gemakkelijk ventileert en vocht kan afvoeren. Koudschuim matrassen vallen over het algemeen onder de categorie ‘goedkopere matrassen’ omdat ze relatief makkelijk te produceren zijn.


Voordelen:                                                         Nadelen:
- Goedkoop in aanschaf                                 - Matige tot slechte ondersteuning
- Goede ventilering                                        - Grote kans op kuilvorming
- Goede vochtafvoer                                      - Veel verschillende soorten koudschuim


Het traagschuim matras
Een traagschuim matras vormt zich naar je lichaam. Het speciale VISCO traagschuim – (ook wel NASA schuim genoemd) heeft een druk verlagende eigenschap waardoor het matras uitermate geschikt is voor mensen met gewrichtsklachten. Traagschuim heeft, in tegenstelling tot koudschuim, een vrij dichte celstructuur waardoor het matras snel als warm kan worden ervaren. Tevens reageert traagschuim op hitte waardoor het matras in de winter vrij hard kan zijn.


Voordelen:                                                   Nadelen:
- Druk verlagende eigenschap                     - Voelt warm aan
- Vormt naar het lichaam                              - Kan hard aanvoelen in de winter               
- Minder kans op kuilvorming                       - Slechte vochtafvoerHet binnenvering matras
Een binnenvering matras bestaat uit 1 grote zone. De veren aan de binnenkant van het matras geven op iedere plek exact dezelfde tegendruk. Ze zijn verkrijgbaar als harde matrassen en als zachte matrassen. Omdat de drukverdeling overal gelijk is, is dit matras niet ideaal voor zij-slapers. Zowel de schouders als de heupen kunnen niet dieper in het matras zakken waardoor de ruggengraat in een gebogen houding komt te liggen. Een slapende arm is daarom een veel voorkomend probleem bij mensen die slapen op een binnenvering matras.

Voordelen:                                                         Nadelen:
- Goedkoop in aanschaf                                 - Slechte ondersteuning
- Geschikt voor matig gebruik                       - Oncomfortabel                               


Het 7-zone matras
Een van de meest voorkomende matrassen is het 7-zone matras. Dit matras bestaat uit pocketveren die verdeeld zijn over 7 zones. Op de plekken waar het meeste gewicht wordt uitgeoefend zijn de zones een stuk zachter zodat lichaamsdelen als de schouder en heupen dieper het matras in kunnen zakken. Dit matras is vaak symmetrisch ingedeeld om ervoor te kunnen zorgen dat het matras gedraaid en gekeerd kan worden. Zorg bij het slapen op een 7-zone matras dus altijd dat de schouders en heupen op de juiste zones liggen om te voorkomen dat zenuwen worden afgekneld.

Voordelen:                                                         Nadelen:
- Goede ondersteuning                                  - Gebonden standaard zones                        
- Hygiënisch matras                                       - Draaien en keren van matras
- Relatief lange levensduur                            - Ingedeeld voor gemiddelde mens


Het persoonlijk matras
Een 7-zone matras is zodanig ontworpen dat een gemiddelde persoon met de schouders en heupen op de juiste zones ligt. Helaas voldoet niet iedereen aan de eigenschappen van de gemiddelde persoon. Naast grote verschillen in lengte en gewicht zijn er tussen personen ook grote verschillen in houding: ben je voornamelijk een rugslaper of zijslaper, lig je uitgestrekt of in een opgekrulde foetushouding? Vanuit deze filosofie is het persoonlijk matras ontstaan. Het persoonlijk matras is opgedeeld in 10 aanpasbare zones. Bij aankoop van een persoonlijk matras wordt er gekeken naar 8 persoonlijke slaapkenmerken. Aan de hand van deze informatie wordt het matras ingedeeld. Op deze manier is de slaper ervan verzekerd dat de juiste lichaamsdelen op de juiste zones komen te liggen. Blijkt het na een tijdje toch niet goed te zijn? Dan kunnen de 10 losse modules achteraf worden aangepast om op die manier toch tot een perfecte slaaphouding te komen. Persoonlijke matrassen kunnen prijzig zijn in aanschaf. Daarnaast bent u gebonden aan uw persoonlijke indeling.

Voordelen:                                                         Nadelen:
- Persoonlijk ingedeeld                                  - Kan prijzig zijn
- Achteraf aanpasbaar                                   - Gebonden aan persoonlijke indeling
- Extra lange levensduur                               Bent u op zoek naar het geschikte matras voor uw lichaam? Lees meer over Master Matras.
Gewapend met de voor-en nadelen van ieder type matras wensen we u veel succes bij het kiezen van het juiste matras!
 
Ergens last van? Klik hieronder voor meer informatie.