Slapende arm na het slapen: Is mijn matras de oorzaak?

Heb je vaak last van een slapende arm bij het opstaan? In dit artikel leggen we uit wat een mogelijke oorzaak is en hoe je het kan voorkomen.


Oorzaken slapende arm

Iedereen ervaart het wel eens; een slapende arm. Een vervelend tintelend en doof gevoel dat voelbaar is van je schouder tot en met je hand.
 
Eén van de meest voorkomende oorzaken van een slapende arm is een te hard matras.
Andere oorzaken kunnen zijn:
  • Het afknellen van de doorbloeding van een arm
  • Carpale Tunnel Syndroom (CTS)
  • Multiple sclerose (MS)
  • Thoracic Outlet Syndroom (TOS)
  • Logesyndroom (LS)

We zullen in deze blog voornamelijk ingaan op de meest voorkomende oorzaak: een slecht matras.


Slapende ledematen door slecht matras


Een slapende arm na het slapen

Bij het slapen op een te hard of een verkeerd matras worden op bepaalde plekken in het lichaam zenuwen afgekneld. Dit leidt tot een tintelend gevoel in de arm.
 
Een slapende arm bij het wakker worden komt vrijwel altijd voor bij zij-slapers. Doordat de schouder niet goed weg kan zakken in het matras, wordt de schouder afgekneld. Het gewicht van het lichaam moet immers worden opgevangen. De schouder buigt in dit geval ook vaak naar voren, waardoor er veel rek komt te staan op de aanhechting tussen de schouder en arm.
 
Het is daarom van groot belang een goed matras te zoeken waarbij de schouder dieper weg kan zakken dan de taille.

Tip: Ben jij een zij-slaper? Probeer jezelf dan eens aan te leren om op je rug te liggen en analyseer of dit de situatie verhelpt. Je klachten zullen niet na één nacht over zijn, geef het dus wel een tijdje de kans.

Slapende arm door slechte slaaphouding


De verschillende matrassen

Er zijn verschillende soorten matrassen verkrijgbaar. Laten we ze eens op een rijtje zetten, zodat jij kan identificeren of jouw matras misschien de oorzaak is van jouw slapende arm.


Het binnenvering matras

Een binnenvering matras bestaat uit 1 zone. De veren aan de binnenkant van het matras geven op iedere plek exact dezelfde tegendruk. Ze zijn verkrijgbaar als harde matrassen en als zachte matrassen.
 
Omdat de drukverdeling overal gelijk is, is dit matras niet ideaal voor zij-slapers. Zowel de schouders als de heupen kunnen niet dieper in het matras zakken, waardoor de ruggengraat in een gebogen houding komt te liggen. Een slapende arm is daarom een veel voorkomend probleem bij mensen die slapen op een binnenvering matras.


Het 7-zone matras

Een van de meest voorkomende matrassen is het 7-zone matras. Dit matras bestaat uit pocketveren die verdeeld zijn over 7 zones. Op de plekken waar het meeste gewicht wordt uitgeoefend zijn de zones een stuk zachter zodat lichaamsdelen als de schouder en heupen dieper het matras in kunnen zakken.
 
Dit matras is vaak symmetrisch ingedeeld om ervoor te zorgen dat het matras gedraaid en gekeerd kan worden. Zorg bij het slapen op een 7-zone matras dus altijd dat de schouders en heupen op de juiste zones liggen om te voorkomen dat zenuwen worden afgekneld.


Het persoonlijk matras

Een 7-zone matras is zodanig ontworpen dat een gemiddelde persoon met de schouders en heupen op de juiste zones ligt. Helaas voldoet niet iedereen aan de eigenschappen van de gemiddelde persoon. Naast grote verschillen in lengte en gewicht zijn er tussen personen ook grote verschillen in houding: ben je voornamelijk een rugslaper of zijslaper, lig je uitgestrekt of in een opgekrulde foetushouding?
 
Vanuit deze filosofie is het persoonlijk matras ontstaan. Het persoonlijk matras is opgedeeld in 10 aanpasbare zones. Bij aankoop van een persoonlijk matras wordt er gekeken naar 8 persoonlijke slaapkenmerken. Aan de hand van deze informatie wordt het matras ingedeeld. Op deze manier is de slaper ervan verzekerd dat de juiste lichaamsdelen op de juiste zones komen te liggen.
 
Blijkt het na een tijdje toch niet goed te zijn? Dan kunnen de 10 losse modules achteraf worden aangepast om op die manier toch tot een perfecte slaaphouding te komen. Een slapende arm zal dus geen probleem meer zijn wanneer je slaapt op een persoonlijk matras!

 
Ergens last van? Klik hieronder voor meer informatie.