Wat pocketveren en comfortlagen over de kwaliteit van een matras zeggen

Matrassen variëren in kwaliteit, prijs, comfortlagen, aantal pocketveren per m2 en vele andere factoren. Maar wat zegt dat allemaal? In deze blog leggen we het je allemaal uit, zodat jij de beste keuze kan maken wanneer je een matras koopt.


Verschil tussen goedkoop en duur matras met pocketveren

De manier waarop een matras is opgebouwd zegt veel over de kwaliteit. Het materiaal dat gebruikt is, de kwaliteit van de verschillende onderdelen en het aantal pocketveren per vierkante meter spelen allemaal mee.
 
Laten we, voordat we inzoomen op de verschillende soorten comfortlagen en pocketveren, eerst eens kijken naar het verschil in opbouw tussen budget matrassen met pocketveren en duurdere matrassen.


Budget matras met pocketveren

Budget matrassen met pocketveren zijn meestal op de volgende manier ingedeeld:
 • Comfortlaag van koudschuim
 • Pocketveren in de kern, 260 per m2
 • Koudschuim bodem

Omdat er zo weinig pocketveren per vierkante meter aanwezig zijn - en een drukverdeler ontbreekt - wordt het gewicht van je lichaam niet evenredig verdeeld over het matras. Op den duur kan dit kuilvorming veroorzaken en kan je matras zelfs doorzakken. Budget matrassen dienen daarom regelmatig omgedraaid te worden om langer mee te gaan.


Duur matras met pocketveren

Matrassen van een hogere kwaliteit zijn over het algemeen duurder en worden als volgt opgebouwd:
 • Comfortlaag van koudschuim, traagschuim of talalay latex
 • Drukverdeler (van bijvoorbeeld paardenhaar)
 • Pocketveren: 500 tot 1000 per m2
 • Stevige koudschuim bodem

Voordeel van een dergelijke opbouw is dat je het matras niet hoeft te keren, omdat de druk evenredig over het matras verdeeld wordt. Ook wordt een betere vochtafvoer gerealiseerd en heeft het matras een betere warmtebeleving. Alles bij elkaar zorgt ervoor dat je matras langer mee gaat. Nadeel is natuurlijk wel dat hier wel een iets hoger prijskaartje aan hangt.

Duur matras vs budget matras

Pocketveren en de kwaliteit van het matras

De kwaliteit van de pocketveren zegt veel over de algehele kwaliteit van een matras.
Pocketveren zijn metalen springveren die elk afzonderlijk verpakt zijn in zakjes. Dit betekent dat alle pocketveren los van elkaar kunnen bewegen.
 
Hoe meer pocketveren per vierkante meter met jouw lichaam mee kunnen bewegen, hoe beter de ondersteuning en hoe comfortabeler je ligt. Dit komt je slaapcomfort ten goede.
 • 260 veren per m2 zorgen voor een soepel tot normaal ligcomfort.
 • 500 veren per m2 zorgen voor een stevig ligcomfort, wat de slaapkwaliteit bovengemiddeld ten goede komt
 • Bij 1000 veren per m2 wordt het ligcomfort perfect verdeeld. Dit zorgt voor optimale slaapkwaliteit.
Ook het materiaal waar de pocketveren van gemaakt zijn, speelt mee bij het bepalen van de kwaliteit. De hoeveelheid windingen en de dikte van de staaldraad spelen bijvoorbeeld ook mee bij de stevigheid van een pocketveer. Een dunne draad heeft minder materiaal dan een dikkere draad en is daardoor slapper.
 
Door dikke en dunne draden te combineren in één matras kunnen verschillende zones gemaakt worden binnen één matras, ter ondersteuning van verschillende lichaamsdelen. Zo hebben je heupen en schouders over het algemeen meer druk nodig voor een fijne lichaamshouding.

pocketveren

Comfortlagen

Naast de pocketvering is ook de comfortlaag belangrijk om rekening mee te houden. De comfortlaag ligt op de pocketveren, om te zorgen dat je de veren niet voelt. Je kunt het vergelijken met een houten stoel waar een kussen op ligt: de eigenschappen van het kussen bepalen hoe hard of zacht je uiteindelijk zit.
 
Er bestaan verschillende comfortlagen. We bespreken de bekendste drie:

Koudschuim

Een fijne comfortlaag dat ook wel ‘slim schuim’ genoemd kan worden. Koudschuim vormt zich om je lichaam en geeft tegendruk op plekken waar meer gewicht op ligt. Het schuim volgt als het ware de contouren van je lichaam.
 
Voordelen van koudschuim:
 • Ventileert goed
 • Neemt vocht goed op
 • Biedt veel ondersteuning door hoog corrigerend vermogen
Wanneer je kiest voor een koudschuim matras is het wel goed om de SG en HR waarde in de gaten te houden. SG staat voor soortelijk gewicht en HR voor High Resilience. In het kort wordt met deze waarden bedoeld hoeveel schuim er per vierkante meter gebruikt is. Bij een lage waarde is meer lucht dan schuim gebruikt, waardoor de hardheid kan verschillen.
 
Koudschuim is een prima optie voor de gemiddelde slaper zonder speciale wensen. Dankzij de verschillende hardheden is er voor iedereen wel een goede te vinden.


Talalay Latex

Er zijn twee soorten latex: normaal latex en Talalay latex. Latex is een natuurlijk product. Bij het maken van Talalay latex worden de cellen gebroken. Dit zorgt ervoor dat matrassen met deze comfortlaag elastisch zijn en vocht snel laten verdampen.
 
Enkele voordelen van Talalay:
 • Duurzaam en natuurlijk product
 • Hygiënischer doordat vocht snel verdampt
 • Goede ondersteuning door elastisch karakter
 • Brandwerend
Het nadeel is dat zout - wat overblijft van zweet - niet makkelijk weg kan, waardoor de matras wat sneller uitdroogt. Ook wordt deze comfortlaag vaak als iets warmer ervaren dan andere types.
 
Merk je dat je ‘s nachts veel transpireert? Doordat vocht sneller verdampt, is Talalay latex dan de juiste keuze voor jou.

Traagschuim

Traagschuim wordt ook memory foam genoemd, omdat het schuim zich vertraagd aan je lichaamswarmte aanpast. In het begin is het wennen, aangezien het even duurt voordat het schuim precies de vorm heeft waarin jij ligt. Maar daarna lig je heerlijk!
 
Voordelen van traagschuim:
 • Vormt zich perfect naar je lichaam
 • Goede drukverdeling
Bij traagschuim moet je wel letten op het ventilerend vermogen. Ventileren de cellen niet goed, dan kan de warmte niet weg en heb je een te warm bed. Met koude winternachten klinkt dat misschien lekker, maar over het algemeen is het niet fijn.
 
Traagschuim is vooral aan te raden voor mensen die weinig tegendruk wensen wanneer zij liggen. Bijvoorbeeld vanwege fibromyalgie, spierreuma of andere lichamelijke ongemakken.

Comfortlaag


Conclusie

In deze blog heb je kunnen lezen welke elementen de kwaliteit van een matras bepalen. Zo zijn pocketveren belangrijk, doordat de veren onafhankelijk met jouw lichaam meebewegen als je slaapt. Ook is een comfortlaag die past bij jouw persoonlijk wensen belangrijk.
 
Een goed matras is er één waarvan de materialen perfect op jouw lichaam afgestemd worden. Dit zorgt voor een lange levensduur en bevordert herstel van je lichaam.
 
Het Master Matras gaat hier nog verder op in dan normale kwaliteits matrassen. Ons unieke product bestaat namelijk uit meerdere modules, zodat je écht het perfecte matras voor jou kan samenstellen. Wij helpen je hier graag bij. Maak een afspraak en we komen gratis en vrijblijvend langs voor een adviesgesprek.
 
Download onze brochure
Meer informatie? Download onze brochure
lines
Meer informatie? Download onze brochure Klik hier
Download onze brochure
Ergens last van? Klik hieronder voor meer informatie.