Je matras zakt door in het midden. Wat nu?

Een goed matras vormt zich naar je lichaam. Slaat dit echter door, dan is er een kans dat er kuilen in je matras ontstaan en zakt je matras uiteindelijk door in het midden. In dit artikel lees je waar je een doorgezakt matras aan herkent, waarom een matras doorzakt en wat je er aan kunt doen.
 

Contourvorming of doorgezakt?
 

Je vermoedt dat je matras is doorgezakt. Maar is dat wel echt zo? Naarmate een matras verouderd, is het namelijk normaal dat het op sommige plaatsen een beetje doorzakt. Countourvorming noemen we dat.
 
Contourvorming is helemaal niet erg en zelfs goed in sommige gevallen. Het matras vormt zich dan namelijk naar je lichaam, waardoor je lekkerder ligt.
 
Te veel contourvormingwordt echter een probleem. Het kan dan zijn dat je matras daadwerkelijk is doorgezakt. Een doorgezakt matras herken je aan de volgende zaken:
 
  • Er is een diepe kuil ontstaan waar je lichaam deels in weg zakt
  • De kuil is zichtbaar wanneer je er niet op ligt
  • Er ontstaat spanning in je rug tijdens het liggen
  • Je wordt niet fit wakker

Twijfel je of jouw matras is doorgezakt? Oefen dan eens druk uit met je hand in het midden van het matras en daarna langs de zijkant. Wanneer je een groot verschil merkt, is het matras waarschijnlijk doorgezakt. Het is aan te raden om deze test ‘s avonds uit te voeren, voor je naar bed gaat. Het matras heeft dan de hele dag de kans gehad te herstellen en is dan op zijn sterkst.
 
Gemiddeld gaat een goed matras ongeveer tien jaar mee. Heb je jouw matras nog niet zo lang en is er vrij plotseling een duidelijke kuil ontstaan, dan is je matras wellicht inderdaad doorgezakt. Dit kan verschillende redenen en gevolgen hebben.

Matras zakt door


Je matras zakt door: waarom?

Kuilvorming is normaal en er zijn verschillende oorzaken. Door dagelijkse belasting van het lichaam, temperatuurverschillen en vochtverlies kan het na verloop van tijd in elk matras ontstaan.
 
Op de plaatsen waar je lichaam het meeste druk uitoefent op het matras, zal kuilvorming het eerst plaatsvinden. Dit is bijvoorbeeld bij de schouder- en de heupzone.
 
Daarnaast speelt de hardheid van een matras mee. Een zacht matras geeft bijvoorbeeld meer mee. Niet perse een slechte eigenschap, maar als het matras ook nog van slechtere kwaliteit is, verhoogt dit de kans op doorzakken.
 
Over het algemeen zullen in een slecht matras eerder kuilen ontstaan, doordat de verschillende onderdelen van minder goede kwaliteit zijn en het herstellend vermogen daardoor minder is. Tenslotte zal het matras volledig doorzakken, wanneer het matras (en de verschillende onderdelen waaruit het bestaat) zich niet meer kan herstellen.
 

Slapen op een doorgezakt matras: niet doen!
 

Is jouw matras daadwerkelijk doorgezakt, dan is het zaak deze spoedig te vervangen. Mensen brengen gemiddeld maar liefst 6 tot 8 uur per dag door op hun matras en het wordt dan ook niet aangeraden om dit te doen op een matras dat niet (meer) goed voor je is.
 
Klachten die mogelijk opspelen bij het slapen op een doorgezakt matras zijn:
  • Rug-, nek en schouderklachten
  • Slapeloosheid
  • Hoofdpijn bij het opstaan
  • Tintelingen of slapende handen en voeten
Ook kunnen je spieren zich minder goed ontspannen, waardoor je minder uitgerust wakker wordt en je niet fit je dag door gaat. Niet doen dus!


 

Wat nu?

Als je matras eenmaal doorgezakt is, is daar helaas niet veel meer aan te doen. Op het internet zijn verschillende trucjes te vinden, zoals een handdoek over de kuil leggen of het matras om te draaien. Dit zijn echter pleistertjes voor een te grote wond.
 
Vervangen voor een nieuw matras is het beste wat je nu kunt doen.
 
Een tip is om te kijken naar de garantie van jouw matras. De meeste kwaliteitsmatrassen bieden zo’n tien jaar garantie. Afhankelijk van de datum van aankoop kun je daar nog beroep op doen.


Investeer in kwaliteit

Je matras zakt door in het midden? Dan raden we je aan zo snel mogelijk een nieuw matras aan te schaffen. Een goede investering is het Master Matras. Dit speciale matras bestaat uit 10 verschillende modules die te allen tijde vervangen kunnen worden. Hierdoor kun je de levensduur verlengen en is het doorzakken en compleet vervangen van een matras niet langer aan de orde!
 
Benieuwd hoe ons matras werkt? Lees het hier of maak meteen een gratis afspraak om jouw persoonlijke matras in te richten!
 
Download onze brochure
Meer informatie? Download onze brochure
lines
Meer informatie? Download onze brochure Klik hier
Download onze brochure
Ergens last van? Klik hieronder voor meer informatie.