Vastzittende nek? 3 tips om er van af te komen!

Heb je vaak het gevoel dat je nek vast zit? Wellicht heb je te maken met stramme nekspieren. Dit kan erg vervelend zijn en kan meerdere oorzaken hebben. In dit blogartikel zullen we je vertellen hoe je ervan af komt!

Vastzittende nek

Een vastzittende nek kan erg vervelend zijn en kan je ernstig hinderen in je dagelijkse bezigheden. De term ‘vastzittende nek’ is een verwijzing naar het gevoel dat u ervaart bij stramme nekspieren. Kenmerkend aan een vastzittende nek is dat draaien of buigen met het hoofd resulteert in pijn. Deze pijn blijft vaak niet beperkt tot de nek, maar kan uitstralen naar de schouders of rug. Een aantal veelvoorkomende oorzaken van een vastzittende nek (stijve of stramme nekspieren) zijn:
 
  • Kou op de spieren
  • Overbelasting van nekspieren
  • Langdurige stress
  • Spierverrekking
  • Verkeerd matras of hoofdkussen


Tips om van een vastzittende nek af te komen

Afhankelijk van de aard en oorzaak van je nekklachten zijn er verschillende dingen die je kunt doen om af te komen van je vastzittende nek. Hieronder vind je 3 tips waarmee je zelf kunt experimenteren om af te komen van je stramme/stijve nekspieren.
 

1. Verminder dagelijkse stress

Een van de grootste oorzaken van een vastzittende nek is langdurige blootstelling aan stress. Naast het negatieve effect dat stress heeft op je mentale gezondheid, is het ook erg slecht voor je spieren. Bij langdurige blootstelling aan stress worden je nekspieren constant onder spanning gezet, wat kan resulteren in het gevoel van een vastzittende nek. Probeer daarom de dagelijkse stress wat te verminderen door eens een lekkere wandeling te maken, dagelijks te mediteren, of door meer tijd te besteden aan je hobby’s.
 

2. Blijf je nek bewegen

De nekspieren zijn gemaakt om te bewegen. Wanneer je de nekspieren langdurig in dezelfde positie behoudt kunnen de spieren stram of stijf gaan aanvoelen, wat kan resulteren in het gevoel van een vastzittende nek. Probeer je hoofd en nek daarom zo vaak mogelijk van boven naar beneden of van rechts naar links te bewegen om ervoor te zorgen dat de nekspieren niet stijf worden.
 

3. Kies een matras en hoofdkussen dat bij je past

Er is erg veel keuze wanneer het aankomt op het kiezen van een nieuw matras of hoofdkussen. Wanneer je op je zij slaapt is het van belang dat de schouder goed in het matras kan wegzakken om onnodige spanning op de nekspieren te voorkomen. Het gevoel van een vastzittende nek kan voortkomen uit een verkeerde keuze van je matras of hoofdkussen. Ga opzoek naar een kussen dat uw hoofd goed ondersteund, maar die niet te hard is. Houd ook in je achterhoofd dat alle ondersteuning altijd uit het matras komt. Investeer liever in een matras van betere kwaliteit.
 
Ergens last van? Klik hieronder voor meer informatie.