Lichamelijke klachten door thuiswerken?

Door de pandemie leven we momenteel anders dan een jaar geleden. Inmiddels werkt driekwart van de Nederlanders met een kantoorbaan meer, of standaard, vanuit thuis. Veel mensen zijn positief over het thuiswerken en zal deze trend doortrekken tot na het corona-tijdperk. Het brengt veel gemakken met zich mee, maar helaas ook een heel groot nadeel. Het lichaam heeft namelijk veel te lijden.

Veel mensen werken in een eigen gecreëerde werkplek in eigen huis. Werken aan de eetkamertafel, in een eigen gecreëerde werkplek of op de bank. Zonder een ergonomische stoel, afmeten hoogte van de tafel en de elektronische materialen vanuit het werk. Op het eerste oog lijken dit prima werkplekken, maar op langer termijn kan dit zeer slechte gevolgen hebben voor het lichaam. Hierbij kun je last krijgen van verschillende soorten klachten, bijvoorbeeld:
 
  • Rugpijn
  • Nek-, schouderpijn
  • Kramp in de benen



Rugklachten
Als er geen correcte houding wordt aangenomen in de stoel kan dit tot vervelende rugklachten leiden. Benieuwd naar de juiste instelling? De juiste hoogte van de zitting moet net iets hoger zijn dan je knieën. De zitdiepte kun je meten door een gebalde vuist tussen je knieholte en voorzijde van de zitten te plaatsen. Ook is het belangrijk de rugleuning in te stellen zodat deze de rug goed ondersteunt. Tip: Probeer zo veel mogelijk bezig te zijn met je houding, blijf rechtop zitten!

Nek-, schouderklachten
Elke centimeter die je nek naar voren beweegt neemt bijna 10 kilo extra gewicht met zich mee. Veel mensen gebruiken tijdens het thuiswerken een laptop die niet de juiste hoogte biedt voor het lichaam. Het is namelijk belangrijk dat het beeldscherm op ooghoogte in te stellen is door middel van een laptopstandaard. Mocht je dit niet hebben? Gebruik dan een aantal boeken onder je laptop, dit werkt een stuk ergonomischer.

Kramp in de benen
Krijg je kramp in je benen tijdens het thuiswerken? Ook dit heeft te maken met een verkeerde houding. Het is van belang dat het bloed in de benen goed kan circuleren. Een bureaustoel kun je verstellen zodat je voeten plat op de grond kunnen staan. Helaas is dit bij een standaard eetkamerstoel niet het geval. Heb je geen bureaustoel? Gebruik dan een doos of een ander soort voetsteun om een gezonde houding aan te nemen.

Een goede nachtrust
Dat thuiswerken niet de ideale omgeving is om ergonomisch te werken, zijn we inmiddels achter. Maar gelukkig zijn er verschillende tips & tricks om hierbij te helpen. Mochten de omstandigheden niet optimaal zijn is het heel belangrijk dat het lichaam tijdens het slapen kan herstellen, dit voorkomt op lange termijn lichamelijke klachten. Een belangrijk onderdeel hiervan is de ondersteuning van het matras. Het is hierbij belangrijk dat het matras goed aansluit op de persoonlijke kenmerken van het lichaam zodat het kan herstellen.

Benieuwd naar de gevolgen van slapen op een slecht matras? Lees het hier.
 
Ergens last van? Klik hieronder voor meer informatie.