Traagschuim matras. Wat is het en waar moet je op letten?

Bijna iedereen kent het inmiddels wel: traagschuim, of ook wel ‘NASA-schuim’ genoemd. Wat is het nou precies, en wanneer kies je voor een matras van traagschuim? In dit blogartikel zullen we deze vragen beantwoorden en gaan bekijken waarom het zo populair is.
 

De opkomst van traagschuim

Traagschuim -ookwel NASA schuim- is pas relatief kort op de markt. In 1966 ontwikkelde NASA deze nieuwe schuimsoort om de druk van het lichaam gelijkmatiger over de stoelen te verdelen bij het accelereren van rakketten. NASA heeft het schuim uiteindelijk nooit meer gebruikt maar al snel vond het zijn weg naar medische toepassingen. Zo werd het schuim gebruikt om doorligplekken te voorkomen voor mensen die lang in een zelfde houding in het ziekenhuis lagen. Pas rond 2002 werd traagschuim in matrassen aangeboden op de particuliere markt. Het schuim werd neergezet als de ´ultieme slaapervaring´ waarbij men sprak van een ´zwevend gevoel´ tijdens de slaap. Grote Zweedse matrasfabrikanten speelden in op de hype, waarbij er zelfs volledig nieuwe merken werden opgezet rondom dit nieuwe schuim.


De werking van traagschuim in matrassen

We kennen het bijna allemaal wel, het beeld van een hand die langzaam in het schuim wegzakt, waarna de afdruk van de hand zichtbaar blijft en langzaam vervaagd. Traagschuim heeft als eigenschap dat het nauwelijks tot geen opwaartse druk geeft. In tegenstelling tot koudschuim matrassen neemt traagschuim de vorm van het lichaam aan, zonder enige druk op het lichaam uit te oefenen. Dit zorgt voor het beroemde en veelgehoorde ‘zwevende gevoel’. Traagschuim reageert op warmte en druk, waardoor het bij lichaamscontact de vorm aanneemt van het lichaam. Een veel voorkomend probleem met traagschuim matrassen is dat het matras tijdens de winter hard kan zijn, en in de zomer slap kan aanvoelen. Omdat traagschuim een dichte celstructuur heeft kan een matras van traagschuim moeilijk warmte en vocht afvoeren. Een matras van traagschuim bestaat daarom nooit helemaal uit traagschuim, maar heeft het vaak een kern van pocketveren of van koudschuim.
 

Waar moet je op letten?

Ondanks de inmense populairiteit is het belangrijk te onthouden dat een traagschuim matras niet voor iedereen de juiste keuze kan zijn. Vooralsnog heeft traagschuim voornamelijk medische voordelen. Zo hebben mensen met gewrichtsklachten veel baat bij een traagschuim matras omdat er nauwelijks tot geen druk op de gewrichten wordt uitgeoefend. Heeft u het vaak warm in bed, dan is traagschuim niet voor u. Door de dichte celstructuur kan het materiaal niet goed ventileren waardoor u een warme slaapervaring zal hebben. Ook qua hygiene is een traagschuim matras niet ideaal. Door de dichte celstructuur is het materiaal een broedplaats voor bacterien. Iedere persoon is uniek, en ieder lichaam vereist een ander soort ondersteuning. Bent u benieuwd wat jouw lichaam nodig heeft? Klik dan hier.


Vraag bij het uitzoeken van een nieuw matras altijd om advies. Iedereen is anders en iedereen heeft daarom een ander matras dat bij hem of haar lichaam past. Nu je weet wat traagschuim is, en waar je op moet letten, wensen wij je veel succes in de zoektocht naar uw perfecte matras!
Ergens last van? Klik hieronder voor meer informatie.