Slecht slapen: veel voorkomende oorzaken en gevolgen

Wanneer je slecht slaapt, kan dit nare gevolgen met zich meebrengen. Doordat je erg moe bent, zit je op korte termijn minder lekker in je vel en ben je minder productief. Op lange termijn kan slecht slapen zelfs ernstige lichamelijke en geestelijke klachten tot gevolg hebben. In dit artikel nemen we de veelvoorkomende oorzaken en gevolgen met je door.


Oorzaken van slecht slapen

Wie goed zoekt, komt online de meest uiteenlopende oorzaken van slecht slapen tegen. We zullen ons hier echter niet richten op zeldzame ziektes, maar alleen op veelvoorkomende oorzaken van een slechte nachtrust.
 
Zoals je zult lezen, wordt slecht slapen in de meeste gevallen veroorzaakt door een plotselinge verandering in je slaapruimte of je persoonlijke situatie.


1. Slecht slapen door piekeren

Door stress en piekeren kun je maar niet in slaap komen. Een vervelende opmerking van je baas of een probleem waar je maar geen antwoord voor kunt vinden, blijft maar door je hoofd spoken. Het gevolg: het duurt uren voordat je eindelijk in slaap valt. Maar de wekker een paar uur later zetten is natuurlijk geen optie...


2. Slaapangst

Slaapangst ligt in het verlengde van slecht slapen door piekeren. Doordat je maar niet in slaap kunt komen, ontstaat de angst dat je misschien wel helemaal niet kunt slapen. Of in ieder geval veel te kort. Extra vervelend wanneer je juist ligt te piekeren over iets wat je de volgende dag moet doen. Want hoe ga je dat klaarspelen als je ook nog eens doodmoe bent?


3. Lichamelijk ongemak

Moet je vaak hoesten, of heb je overal jeuk? Moet je vaak naar de wc of heb je een te volle buik? Heb je last van hoofdpijn of misselijkheid? Door dit soort lichamelijke ongemakken is het lastig om in slaap te komen.


4. Temperatuur

Wanneer het veel heter of kouder dan normaal is in je slaapkamer, komt dat je nachtrust niet ten goede. Dit merk je vooral in de overgang van seizoenen. Opeens is je dekbed veel te warm of te koud. Niet fijn!


5. Licht en geluid

Te veel licht in de slaapkamer, of te veel geluid komt je nachtrust ook niet ten goede. Ben je net verhuisd van een rustig dorp naar het centrum van een grote stad, dan zal je waarschijnlijk even moet wennen aan je nieuwe omgeving.


6. Alcohol, drugs en cafeïne

Stimulerende middelen als alcohol, drugs en cafeïne zorgen voor een verminderde nachtrust. Door alcohol zul je met name in de tweede helft van de nachtrust onrustiger slapen en is de kans op (overmatig) nachtzweten groter. Te veel cafeïne zorgt er voor dat je niet makkelijk in slaap komt. Hetzelfde geldt voor de stimulerende drugs.
 
Daarnaast is de algemene kwaliteit van slapen minder na het gebruik van stimulerende middelen. Je lichaam is namelijk nog bezig om de verschillende stoffen af te breken en komt zo niet aan rust toe.


7. Slecht kussen of matras

Slapen op een slecht kussen of een slecht matras is niet bevorderlijk voor je nachtrust. Is een matras te hard of te zacht, te klein of te groot of biedt het niet de juiste ondersteuning voor jouw lichaam, dan kan dit gevolgen hebben voor je slaapkwaliteit.
 


 

Gevolgen van slecht slapen

Iedereen slaapt wel eens een nachtje slecht. De volgende dag ben je misschien iets suffer dan normaal en de volgende nacht slaap je door je vermoeidheid waarschijnlijk een stuk beter en is er al snel niets meer aan de hand. Toch brengt slecht slapen wel gevolgen met zich mee op de korte termijn.
 
De gevolgen van een nachtje slecht slapen:
  • Verminderde concentratie
  • Slechter reactievermogen
  • Chagrijniger en somberder
  • Minder effectief informatie opnemen en verwerken
  • Donkere kringen onder de ogen en een blekere huid
  • 10-15% meer kans op verkeersongeval (bron)
  • Verminderd libido
Houdt het slecht slapen langere tijd aan, dan is het wel raadzaam om actie te ondernemen. Wanneer je chronisch slecht slaapt, herstel je namelijk zowel geestelijk als lichamelijk niet goed, wat op de lange termijn tot vervelende klachten kan leiden.
 
Mogelijke gevolgen van chronisch slecht slapen:
  • Slechtere studieresultaten (bron)
  • Verhoogde kans op hartfalen, een onregelmatige hartslag, verhoogde bloeddruk, diabetes en kanker (bron)
  • Gewichtstoename (bron)
  • Verhoogde kans op sterven (bron)
Heb jij last van chronisch slecht slapen? Blijf er dan niet mee zitten en neem contact op met je dokter en bespreek de mogelijke oorzaken en oplossingen.
 

Slecht slapen 


Het perfecte matras

Een goed matras is de basis van een goede nachtrust. Kun je slecht in slaap komen en word je ook nog eens vaak wakker met lichamelijk klachten als nek- en rugpijn of pijn in je schouder? Grote kans dat je op een verkeerd matras ligt.
 
Het Master Matras biedt uitkomst. Door de unieke samenstelling kun je het perfecte matras voor jou zelf samenstellen. Benieuwd hoe dat werkt? Vraag dan onze gratis brochure aan of maak een vrijblijvende afspraak met één van onze adviseurs.
 
Ergens last van? Klik hieronder voor meer informatie.