Nek- of rugpijn na het slapen? Voorkom het met een goede slaaphouding

Word je ’s ochtends wakker met last van je nek? Heb je regelmatig pijn in je rug? Als je opstaat met deze klachten, begint je dag al niet goed. Deze vervelende pijn neemt soms ook nog eens toe. Maar wat veroorzaakt deze klachten? En nog belangrijker; hoe verhelp je ze?


Oorzaken van nek- en rugpijn

Gemiddeld heeft 1 op de 10 mannen en 1 op de 8 vrouwen last van pijn in hun rug of nek. Dit is geen raar aantal gezien dat we gemiddeld 9 uur per dag zitten. Door een verkeerde beweging, overbelasting of een verkeerde houding kunnen klachten plotseling ontstaan of juist heel geleidelijk op komen zetten.
 
De meest voorkomende klachten zijn lage rugpijn en nekpijn. Lage rugpijn zit tussen de onderste ribben en de billen en wordt vaak veroorzaakt door overbelasting. Bij nekpijn kunnen klachten, naast overbelasting, ook ontstaan door een verkeerde beweging of verkeerde houding.
 
Pijn op deze plekken komt omdat er een irritatie ontstaat bij de gewrichten tussen de wervels. Ze zitten dan bekneld, of de wervels zijn verschoven ten opzichte van elkaar. Een andere oorzaak kan zijn dat er een verkleving en/of littekenweefsel rondom een zenuwwortel zit.

Oorzaken rugpijn


Pijn na het slapen

Ook tijdens het slapen kun je je gewrichten overbelasten. Soms krijgen ze namelijk niet de rust die je denkt te hebben als je eenmaal op bed ligt. Een van de belangrijkste oorzaken is een slecht matras. Is deze te hard, te zacht of zakt deze juist door in het midden? Dan is het tijd om een nieuwe te kopen.
 
Je heupen en schouders voeren namelijk druk uit. Deze drukpunten zijn erg belangrijk bij een goed matras. Waar een hard matras juist niet mee veert, geeft deze juist te veel mee bij een zacht of doorgezakt matras. Je spieren kunnen op deze manier niet genoeg ontspannen, wat ook zorgt voor klachten bij de nek en rug.

Rugpijn na slapen


Goede slaaphouding

Het is belangrijk dat we ’s nachts zo goed mogelijk rusten. Gedurende de dag zakken je tussenwervelschijven namelijk wat in. ’s Nachts kunnen deze weer herstellen. Vandaar dat je in de ochtend ruim 1 cm langer bent dan ’s avonds.
 
De een slaapt het liefst op zijn zij, terwijl een ander graag op de rug ligt. Maar wist je dat de meest onnatuurlijke houding voor je gehele rug, op je buik liggen is? Deze houding zorgt namelijk voor extra spanning op de spieren en gewrichten. De kans is hierbij nog groter dat je last krijgt van je nek of rug.
 
Om je spieren en gewrichten zoveel mogelijk rust te geven, is de beste slaaphouding op je zij. Denk er hierbij aan dat je bovenste arm rust op je lichaam en niet op het bed, zoals de meeste mensen eigenlijk liggen als ze zeggen dat ze op hun zij slapen. Een goed matras hoort bij de drukpunten mee te veren, dus bij je schouders en heupen. Een kussen tussen je knieën kan ook helpen je heupen wat rust te geven.

Goede slaaphouding


Een goed matras

Is jouw matras toe aan vervanging? Dan zijn er een aantal punten waar je rekening mee moet houden:
  • Lengte en breedte – kies een matras wat langer en breder is dan jijzelf.
  • Gewicht – mensen met wat meer gewicht hebben baat bij een harder matras.
  • Ondersteuning – ieder lichaamsdeel heeft verschillende ondersteuning nodig. Denk vooral aan je schouders en heupen.
  • Vocht – tijdens het slapen verlies je vocht. Ventilatie en/of absorptie is daarom belangrijk voor ieder matras.
Een standaard matras biedt ondersteuning gebaseerd op het gemiddelde van ieder lichaamsdeel. Hij is dus niet afgestemd op jouw specifieke situatie. Hierdoor kan het zijn dat het perfecte matras niet in één keer gevonden is… zonde, want goed slapen is zo belangrijk!


Het perfecte matras voor jou

Wij willen jou graag helpen bij het vinden van het juiste matras. Hiervoor hebben wij het Master Matras. Dit matras bestaat uit tien modules, ieder met een verschillende hardheid: van extra hard tot extra zacht. Deze tien modules zijn zo in te delen dat elk deel van jouw lichaam van de juiste hardheid wordt voorzien!

Op zoek naar het perfecte matras voor jouw lichaam? Plan dan gratis een vrijblijvende afspraak met ons in. We helpen je graag!

 
Ergens last van? Klik hieronder voor meer informatie.