Rug- of nekpijn na het slapen door verkeerde slaaphouding

Rug- of nekpijn na het slapen door verkeerde slaaphouding

Heb jij vaak rug- of nekpijn na het slapen? Wellicht is uw slaaphouding de oorzaak van uw klachten. Het slapen op een te hard of te zacht matras kan zorgen voor een verkeerde slaaphouding. In dit blogartikel leggen we uit hoe een goede slaaphouding rug- of nekpijn kan voorkomen en verhelpen.


Een goede slaaphouding
We spreken van een ergonomische slaaphouding wanneer het wervelkolom recht in het matras ligt. Om rug- of nekpijn te voorkomen wordt het daarom af geraden op uw buik te slapen. Het is van belang dat je het juiste matras kiest om rug- of nekklachten na het slapen te voorkomen. Om te bepalen welk matras er het beste bij je past kun je met de volgende dingen rekening houden:

- Wordt mijn nek goed ondersteunt?
- Span ik bepaalde spieren onbewust aan?
- Zakt mijn schouder diep genoeg weg in het matras?
- Zakt mijn heup goed in het matras?

Rug- of nekpijn na het slapen
Ervaar je klachten in de rug of in de nek tijdens het opstaan? Dan is de kans groot dat dit wordt veroorzaakt door een verkeerd matras of door een onjuiste slaaphouding. Wanneer je op een te hard matras slaapt kunnen zowel de schouder als de heup niet goed weg zakken in het matras. Dit zorgt voor een zogenaamd ‘touwbrug effect’ waarbij het wervelkolom naar boven gebogen wordt. Wanneer je op een te zacht matras slaapt krijgen zowel de schouder en heupen als de taille vrijwel geen ondersteuning. Het wervelkolom hangt dan als het ware naar beneden. We spreken dan van een ‘hangmat effect’. In beide gevallen komt er onnodig druk te staan om bepaalde zenuwen tussen de wervels. Dit leidt op langere termijn tot rug- of nekpijn.

Door verschillende onderzoekers is geconcludeerd dat slapen op de rug, met de armen langs het lichaam, de beste houding is. In die houding wordt de wervelkolom en bloedsomloop nergens afgekneld, blijft de rug in een ontspannen houding en kan het lichaam zich optimaal herstellen.

Een matras dat bij je past
Slapen op een verkeerd matras kan rug- en nekpijn veroorzaken. Het is daarom verstandig om een matras te kiezen dat bij u past. Eventuele bestaande rug- en nekpijn is vaak snel verdwenen na aanschaf van een goed matras dat aansluit bij de behoeften van je lichaam.

Zaken die belangrijk zijn bij het kiezen van een matras dat bij jou past:
  • Lengte - zorg dat je een matras kiest dat langer is dan jijzelf
  • Breedte - breder gebouwde mensen moeten een breder matras hebben
  • Gewicht - mensen met wat meer gewicht, hebben baat bij een harder matras
  • Ondersteuning - je verschillende lichaamsdelen hebben ieder een verschillende ondersteuning nodig. Vooral belangrijk zijn de schouder- en heupzones.
  • Vocht - ieder mens verliest vocht tijdens het slapen. Ventilatie en/of absorptie is daarom belangrijk voor ieder matras.
 
Een 7-zone matras biedt ondersteuning voor ieder lichaamsdeel. Helaas zijn de zones in dit matras gebaseerd op een gemiddeld persoon en niet op jouw specifieke lichaam. Gelukkig is er een oplossing: het Master Matras bestaat uit tien modules, ieder met een verschillende hardheid: van extra hard tot extra zacht. Deze tien modules zijn zo in te delen dat elk deel van jouw lichaam van de juiste hardheid wordt voorzien!

Wilt u weten wat het Master Matras voor u kan betekenen? Vraag dan onze gratis brochure aan of plan een vrijblijvende afspraak met een van onze slaapadviseurs.

Rug- of nekpijn na het slapen voorkom je met een goede slaaphouding!
 
Download onze brochure
Meer informatie? Download onze brochure
lines
Meer informatie? Download onze brochure Klik hier
Download onze brochure
Ergens last van? Klik hieronder voor meer informatie.