Dit gebeurt er met je lichaam tijdens je slaap

Dit gebeurt er met je lichaam tijdens je slaap

Slaap speelt een enorm grote rol bij het goed functioneren van het lichaam. Zowel onze hersens als ons lichaam ondergaan een aantal cruciale herstelprocessen. Een gebrek aan slaap kan daarom een aantal nare consequenties hebben. Om je het belang van een goede nachtrust te laten zien zullen we in dit artikel ingaan op de effecten van slaap op je lichaam.

Dit gebeurt er met uw lichaam tijdens uw slaap:

- De bloedvaten en aderen verwijden zich
- De spieren verlammen
- De ogen schieten heel snel heen en weer (REM)
- (Spier)weefsel groeit en herstelt
- Bloeddruk daalt
- Het lichaam gaat vet verbranden


Ongeveer 25 jaar van ons leven (1/3) brengen we slapend door. Het is daarom goed te weten wat er tijdens al die nachtelijke uren precies gebeurd. De slaap wordt onderverdeeld in twee fases: de Non-Rapid Eye Movement (NREM-slaap) en de Rapid Eye Movement (REM-slaap). Het woord zegt het al, tijdens de REM-slaap schieten de ogen vluchtig heen en weer. Vooralsnog is hier geen wetenschappelijke verklaring voor.

Grootste gedeelte van de nacht in NREM-slaap
Het grootste gedeelte van de nacht brengen we door in de eerste fase van onze slaap; de NREM-slaap. Het is tijdens deze periode dat ons lichaam een aantal belangrijke processen in werking zet. In de hersenen nemen we trage hersengolven waar (Delta golven). Dit zorgt ervoor dat het lichaam de controle kan overnemen en kan beginnen aan het herstel. Tijdens dit gedeelte van uw slaap daalt de bloeddruk, de aderen en bloedvaten verwijden zich en (spier)weefsel begint te groeien en zich te herstellen. Het is daarom van belang uw lichaam de juiste ondersteuning te geven. Wilt u meer weten over het kiezen van het juiste matras? Klik dan hier.

Dromen doen we tijdens de REM-Slaap
Tijdens de REM-slaap beleven we de meeste dromen. Het is nog grotendeels onbekend wat er met het lichaam gebeurd tijdens de REM slaap. Er wordt gespeculeerd dat emoties en situaties op een ‘veilige’ manier verwerkt kunnen worden tijdens dit gedeelte van de slaap, al is hier weinig bewijs voor te vinden. Tijdens de REM slaap zijn onze spieren tijdelijk verlamd om te voorkomen dat we bewegingen die we in onze droom maken in het echt uitvoeren.

Ogenschijnlijk lijken we bewusteloos wanneer we slapen maar zoals je zojuist hebt kunnen lezen is ons lichaam volop aan het werk om te zorgen dat we de volgende dag zowel lichamelijk als mentaal weer optimaal kunnen presteren. Jezelf van slaap onthouden is daarom nooit een goed idee. Wil je meer lezen over de negatieve effecten van gebrek aan slaap? Klik dan hier.

Nu je weet wat er met je lichaam gebeurt tijdens je slaap valt er nog maar éen ding te zeggen: slaap lekker!
 
Download onze brochure
Meer informatie? Download onze brochure
lines
Meer informatie? Download onze brochure Klik hier
Download onze brochure
Ergens last van? Klik hieronder voor meer informatie.