5 tips bij rugklachten na het slapen

Rugklachten kunnen erg vervelend zijn en omdat het menselijk wervelkolom een groot deel van ons lichaam beslaat hebben de meeste mensen er wel eens last van (gehad). Rugklachten kunnen voorkomen in veel verschillende vormen en kunnen veel verschillende oorzaken hebben. Rugklachten kunnen bijvoorbeeld de volgende oorzaak hebben:  
  • Sportblessure
  • Gewrichtsziekte (Artrose, Reumatoïde artritis, Jicht, etc.)
  • Kapotte tussenwervelschijf (Hernia)
  • Diabetes
  • Verkeerd matras

In dit artikel zullen we ingaan op rugklachten die voortkomen uit het slapen op een verkeerd matras. Omdat klachten in de rug door het slapen op een verkeerd matras relatief gemakkelijk zijn op te lossen zullen we in dit artikel 5 tips delen om van rugklachten na het slapen af te komen.


Rugklachten na het slapen

Herstel tijdens slaap
Ongeveer een derde van ons leven liggen we op ons matras. De angst om een verkeerd matras te kopen is daarom vaak aanwezig. Tijdens onze slaap gaat het lichaam zich herstellen. Om het lichaam de kans te geven zich optimaal te herstellen is het van groot belang uw wervelkolom zo recht mogelijk op het matras te laten rusten. Op die manier haalt u de druk van uw wervels af en kunnen zenuwen niet beknelt te komen zitten.

Wat kunt u doen?
Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om rugklachten na het slapen te voorkomen of verminderen. Allereerst is het van belang dat u weet wat voor matras het beste bij u past. De indeling van uw matras is zeer belangrijk. Om meer te lezen over de juiste indeling in uw matras kunt u hier klikken.

Hier volgen 5 tips om rugklachten na het slapen te voorkomen:
  • Doe rek- en strekoefeningen bij het opstaan
  • Verminder stress
  • Investeer in goed matras
  • Blijf in beweging
  • Hou rekening met verandering van het lichaam
Rek- en strekoefeningen bij het opstaan kunnen erg effectief zijn bij het verhelpen of verminderen van rugklachten. Door de spieren goed uit te rekken na het opstaan vergroot u uw mobiliteit en haalt u onnodige druk af van zenuwen die mogelijk bekneld zijn geraakt tijdens uw slaap.

Stress is een belangrijke factor bij het verminderen van rugklachten na het slapen. Stress uit zich in het lichaam in de vorm van spanning op de spieren. Vermindering van stress en daarmee verlichting van de spanning op de spieren is daarom belangrijk om rugklachten te verhelpen. Ontspanning kan onder andere worden bereikt door voldoende leuke dingen voor jezelf te gaan doen, te bewegen en door meditatie.

Een goed matras kan bepalend zijn voor een goede nachtrust. Om de wervelkolom een gezonde houding te laten aannemen is het belangrijk om uw verschillende lichaamsdelen op de juiste zones in het matras te laten liggen. Investeer daarom in een goed matras om rugklachten te voorkomen of verminderen.

Blijf in beweging. Probeer minimaal 30 minuten van uw dag actief door te brengen. Het menselijk lichaam heeft hier veel baat bij. Een sterkere rug betekent minder kans op pijn in de rug.

Het menselijk lichaam is constant aan het veranderen. Iedere cel in uw lichaam is over 7 jaar vervangen door een nieuwe cel. Dit geeft aan hoe ons lichaam verandert. We komen wat kilo’s aan of vallen wat kilo’s af. We worden wat groter of worden wat kleiner. Er kunnen bijvoorbeeld ook klachten ontstaan. Om rugklachten te voorkomen of verhelpen is het van belang hier rekening mee te houden. Klik hier om te kijken wat u hieraan kunt doen.

Met deze 5 tips hopen we je op weg te hebben geholpen bij het voorkomen of verhelpen van rugklachten. Bij aanhoudende en serieuze rugklachten adviseren we om uw huisarts te bezoeken voor meer informatie.

Veel succes bij het voorkomen of verminderen van rugklachten na het slapen!
 
Ergens last van? Klik hieronder voor meer informatie.