Nekpijn na het slapen. Dit kun je eraan doen

Nekklachten kunnen meerdere oorzaken hebben. Ervaar je tijdens of na het slapen klachten in de nek, dan is de kans groot dat dit wordt veroorzaakt door een verkeerde slaaphouding. In dit artikel zullen we dieper ingaan op nekpijn na het slapen en wat je eraan kunt doen.

De juiste slaaphouding
Allereerst is het van belang dat je begrijpt hoe nekklachten ontstaan. In en rondom de wervelkolom zitten veel zenuwen. Wanneer de nekwervels langdurig in een verkeerde houding liggen kunnen deze zenuwen bekneld raken. De nekspieren kunnen ook een rol spelen bij nekklachten. Het is daarom erg belangrijk dat je een juiste slaaphouding aanneemt. De volgende tips kunnen bijdragen aan een vermindering van nekpijn na het slapen.

- Probeer op je zij of op je rug te slapen voor een rechte wervelkolom
- Verminder stress door meer vrije tijd, meditatie of tijd voor hobby’s
- Neem een juiste zithouding aan indien je een kantoorbaan hebt
- Maak stramme nekspieren wat losser door een lichte massage
- Zorg voor ontspanning voor het slapengaan
- Neem een warme douche voordat je gaat slapenNekpijn na het slapen. Dit kun je eraan doen

Matras is vaak oorzaak van nekpijn na slaap
Twee op de drie mensen ervaart wel eens nekpijn na het slapen. Vaak is er geen duidelijke oorzaak aan te wijzen en gaat de pijn vanzelf weer weg. Bij aanhoudende nekpijn adviseren wij je contact op te nemen met de huisarts. Nekpijn kan samengaan met een stijf gevoel en kan uitstralen naar het hoofd, de armen of de schouders, wat de pijn alleen maar vervelender kan maken. Een verkeerd matras of hoofdkussen is vaak oorzaak van nekpijn na het slapen. Wanneer uw schouder niet ver genoeg in het matras weg kan zakken wordt de wervelkolom als het ware een stukje omhoog geduwd. Dit zorgt voor een niet-ergonomische houding van de nek. Wil je hulp bij het kiezen van het juiste matras? Klik dan hier.

Wat te doen bij nekklachten
Bij aanhoudende nekpijn (6 maanden of langer) spreken we van chronische nekklachten. Raadpleeg altijd je arts bij aanhoudende klachten. Om je nek wat losser te maken kun je de volgende oefeningen voor een paar dagen uit proberen. Wees altijd voorzichtig met het bewegen van de nek.

- Beweeg het hoofd tien keer naar achteren en naar voren
- Kijk een aantal keren rechts over de schouder en daarna links over de schouder
- Beweeg het linker oor naar uw linker schouder. Herhaal deze beweging aan de rechter kant
- Voer de bovenstaande bewegingen twee keer per dag uit


Gewone nekpijn gaat vaak vanzelf over. Nekpijn na het slapen kan duiden op een verkeerde slaaphouding. Let daarom altijd goed op de kwaliteit van het matras en probeer een ergonomische houding aan te nemen.

Heb je vragen over nekpijn na het slapen, dan zijn we je graag van dienst op onze live-chat rechts onderin deze website.
 
Download onze brochure
Meer informatie? Download onze brochure
lines
Meer informatie? Download onze brochure Klik hier
Download onze brochure
Ergens last van? Klik hieronder voor meer informatie.