Moe na het slapen? 5 tips om weer uitgerust wakker te worden!

Ben je regelmatig moe na het slapen? Je bent niet alleen. Veel mensen ervaren het gevoel niet volledig uitgerust te zijn na het slapen. In dit blogartikel lees je de oorzaken van vermoeidheid na het slapen en geven we je 5 tips om weer uitgerust wakker te worden!

 

Oorzaken van vermoeidheid na slapen

Het gevoel dat je niet uitgerust bent na het slapen komt altijd voort uit een slechte nachtrust. Er zijn veel mogelijke oorzaken die je het gevoel kunnen geven dat je niet uitgerust wakker wordt. Hieronder lees je de meest voorkomende oorzaken:
  •  Te weinig slaap- Slaap-apneu
  •  Depressie
  •  Cafeïne
  •  Onregelmatig slaapritme
  •  Verkeerde slaaphouding

Ongeacht de oorzaak van je vermoeidheid na het slapen zijn er een aantal praktische dingen die je kunt doen om weer uitgerust aan je dag te kunnen beginnen.   

moe in de ochtend? 5 tips om uitgerust wakker te worden
 

5 tips om weer uitgerust wakker te worden

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen als je vermoeidheid ervaart na het slapen. Al deze tips zijn erop gericht je nachtrust te verbeteren zodat je weer uitgerust aan de dag kunt beginnen.
 

1. Verbeter je slaapritme

Onregelmatige werktijden kunnen ervoor zorgen dat je natuurlijke slaapritme wordt verstoord. Probeer een vaste tijd aan te houden waarop je gaat slapen en probeer ook te ontwaken op een vaste tijd. Zo herstel je het natuurlijke slaapritme en zal je uitgerust wakker worden.
 

2. Verbeter je slaaphouding of matras

Een verkeerde slaaphouding of een verkeerd matras kan leiden tot een slechte nachtrust. Wanneer het lichaam niet de juiste ondersteuning krijgt gedurende de nacht (te hard of te zacht) kunnen zenuwen bekneld komen te zitten. Hierdoor zal je onrustig gaan slapen waardoor je ’s ochtends het gevoel hebt moe te zijn na het slapen. Zoek daarom naar een matras dat bij je past. Geef je lichaam de juiste ondersteuning zodat je niet meer moe zult zijn na het slapen.

Is uw matras al aan vervanging toe? Doe de check3. Creëer een optimale slaapomgeving

Veel geluid of een te warme kamer kan leiden tot een onrustige slaap. Probeer daarom je slaapkamer op een juiste temperatuur te brengen (17 tot 19 graden), geen geluid toe te laten, en zorg ervoor dat er niet te veel licht je kamer in komt. Een optimale slaapomgeving zal er zeker voor zorgen dat je uitgerust wakker kunt worden!
 

4. Verminder dagelijkse stress

Stress is een van de meest belangrijke factoren wanneer het gaat over slaap. Wanneer je veel stress ervaart heeft dit grote invloed op niet alleen de duur, maar ook op de kwaliteit van je slaap. Probeer jezelf zo min mogelijk bloot te stellen aan stress gedurende de dag en oefen mindfulness of meditatie om je geest de benodigde rust te geven om lekker te slapen zodat je ’s ochtends weer uitgerust wakker kunt worden.
 

5. Verminder je cafeïne inname voor het slapen

Cafeïne voor het slapen gaan is geen goed idee. Onderzoek toont aan dat het drinken van een kopje koffie 6 uur voordat je gaat slapen al effect heeft op de kwaliteit van je slaap. Probeer daarom je cafeïne inname te beperken tot de ochtend en het begin van de middag. Zo zal je geen negatieve effecten op je slaap hebben.

Een persoonlijk matras om lekker op te slapen
Is het tijd voor vervanging en ben je opzoek naar een matras dat echt bij je lichaam past? Kijk dan eens wat het persoonlijk matras voor je kan betekenen! Lekker slapen begint bij je matras. Gewapend met deze 5 praktische tips wanneer je niet kunt slapen wensen we je een fijne nacht!

 
Ergens last van? Klik hieronder voor meer informatie.