Het Latex matras. Wat is het en hoe werkt het?

Wat is een latexmatras?
Latex is een rubber-soort De kern van een latexmatras bevat daarom ook latex (rubber). Latex heeft als eigenschappen dat het veerkrachtig en rekbaar is en wordt daarom gezien als een goed product voor de vervaardiging van matrassen en hoofdkussens. Latex heeft doorgaans een dichte celstructuur, waardoor vucht en warmte lastig kunnen worden afgevoerd. Hierdoor wordt een latex matras al snel een broedplaats voor bacterieen. Dit geldt echter niet voor Talalay Latex matrassen. Dit zal later in dit artikel worden toegelicht.


Verschillende soorten Latex
Er zijn een aantal verschillende soorten latex op de markt. Alle soorten latex zijn van hetzelfde basisproduct gemaakt, maar verschillen van elkaar doordat ze op een verschillende manier worden vervaardigd tot een eindproduct. De verschillende soorten latex zijn:

- Natuurrubber Latex
- Pure Latex
- Talalay Latex
- 100% Latex


Natuurrubber latex is de meest voorkomende vorm van latex voor matrassen. Natuurrubber latex zou ten minste 80% latex moeten bevatten. In realiteit is dit echter vaak niet het geval. Pure Latex is een syntetische vorm van latex, waarbij het product gemiddeld 20% latex zou moeten bevatten. Verder bestaat Pure Latex uit verschillende andere stoffen die tijdens het productieprocess hieraan worden toegevoegd. 100% Latex zou zoals de naam al suggereert 100% latex moeten bevatten. Dit is echter niet mogelijk omdat er altijd stabilisator additieven moeten worden toegevoegd. Talalay is een productieproces waarbij de latex tot schuim wordt gemaakt zodat er in plaats van de normaal dichte celstructuur, een open celstructuur ontstaat. Hierdoor is Talalay Latex een ideaal product voor matrassen en hoofdkussens.


Waar moet je op letten?
Zoals u in de alinea hierboven al hebt kunnen lezen bestaat er een groot verschil in latexmatrassen. Het is goed om te onthouden dat talalay latex doorgaans de beste eigenschappen biedt voor een matras. Het is rekbaar, veerkrachtig en door de open celstructuur voert het gemakkelijk vocht af, waardoor het matras langer met u mee gaat. De levensduur van een normaal latexmatras is ongeveer 7 jaar, waar de levensduur van een talalay latexmatras ongeveer 10 jaar is. Kiest u toch voor een ander soort latex matras dan talalay latex, dan is het goed om te onthouden dat de procentuele hoeveelheid latex in het matras net zoveel invloed heeft op de kwaliteit als het productieproces.

Vraag bij het uitzoeken van een nieuw matras altijd om advies. Iedereen is anders en iedereen heeft daarom een ander matras dat bij hem of haar lichaam past. Nu je weet wat een latexmatras is, en waar je op moet letten, wensen wij je veel succes in de zoektocht naar uw perfecte matras!

 
Ergens last van? Klik hieronder voor meer informatie.