De 5 beste oefeningen bij rugklachten

1 op de 10 mensen in Nederland kampt met rugklachten. Dat zijn bijna 2 miljoen mensen! Rugklachten kunnen veel verschillende oorzaken hebben. Sommige rugklachten zijn met behulp van een aantal oefeningen gemakkelijk te verhelpen. In dit blogartikel lees je de 5 beste oefeningen bij rugklachten. 
 

Oorzaken van rugklachten

Rugklachten kunnen erg vervelend zijn. Er zijn veel mogelijke oorzaken voor rugklachten. Hieronder lees je de meest voorkomende oorzaken: 
  • Slijtage (Artrose)
  • Ontsteking aan de gewrichten in de rug (Artritis)
  • Kapotte tussenwervel
  • Verkeerd matras of verkeerde slaaphouding
  • Slaap-apneu

In dit blogartikel zullen we uitsluitend ingaan op oefeningen om de soepelheid van de rugwervel en rugspieren te bevorderen.

5 Beste oefeningen bij rugklachten

Hieronder lees je de 5 beste oefeningen bij rugklachten. Raadpleeg bij serieuze en aanhoudende rugklachten altijd uw huisarts.

Oefening 1. Knieën optrekken

Ga gestrekt op je rug liggen en trek een voor een beide knieën naar je borst. Maak liggend een ‘fiets beweging’.


Oefening 2. Benen optillen

Ga gestrekt op je rug liggen en til een voor een beide benen zo ver mogelijk omhoog. Zorg er bij deze oefening voor dat de heupen plat op de grond blijven liggen.
 

Oefening 3. Holle/Bolle rug

Ga op je handen en knieën zitten en vorm een holle rug. Verander je houding naar een bolle rug en wissel rustig tussen deze twee posities.
 

Oefening 4. Rug strekken

Ga op je buik liggen en duw jezelf met je handen omhoog. Zorg ervoor dat je onderlichaam gestrekt op de grond blijft liggen en dat alleen je bovenlichaam omhoog wordt geduwd.
 

Oefening 5. Nek- en schouderstretch

Beweeg je kin naar uw borst en weer terug naar de normale houding. Breng nu je oor naar je linkerschouder en doe hetzelfde aan de rechterkant.


Zoals je misschien hebt opgemerkt zijn al deze oefeningen strekoefeningen. Door de rugspieren goed te rekken zijn veel rugklachten gemakkelijk te verminderen. Probeer deze oefeningen steeds 3 keer te herhalen voor het beste effect.
 

Een persoonlijk matras om lekker op te slapen

Is het tijd voor vervanging en ben je opzoek naar een matras dat echt bij je lichaam past? Kijk dan eens wat het persoonlijk matras voor je kan betekenen! Lekker slapen en voorkomen van rugklachten begint vaak bij je matras. Gewapend met deze 5 praktische tips wanneer je rugklachten hebt wensen we je verder een fijne nacht!
Download onze brochure
Meer informatie? Download onze brochure
lines
Meer informatie? Download onze brochure Klik hier
Download onze brochure
Ergens last van? Klik hieronder voor meer informatie.