5 mogelijke oorzaken van een slechte nachtrust

Een slechte nachtrust kan erg vervelend zijn. U kunt het gevoel hebben niet uitgerust wakker te worden, of zelfs lichamelijke klachten ervaren na een slechte nachtrust. In dit blogartikel hebben we 5 mogelijke oorzaken van een slechte nachtrust op een rijtje gezet.

 
Veelvoorkomende slaapproblemen
Slaapproblemen bestaan er in veel verschillende vormen. Zo kun je bijvoorbeeld last hebben van lichamelijke klachten, of simpelweg te veel stress ervaren waardoor je onrustig slaapt. Hieronder lees je een aantal veelvoorkomende slaapproblemen:

- Lichamelijke klachten (pijn, jeuk, etc.)
- Psychische klachten (depressie, angst, stress)
- Slapeloosheid (insomnia)
- Slaap-apneu


Voor een aantal van bovenstaande oorzaken dient contact opgenomen te worden met je huisarts. Hieronder lees je 5 mogelijke oorzaken van een slechte nachtrust.

Oorzaken voor een slechte nachtrust
 

5 mogelijke oorzaken van een slechte nachtrust

Hieronder lees je 5 mogelijke oorzaken van een slechte nachtrust. Raadpleeg altijd je arts bij serieuze slaapproblemen.
 
1. Slaap-apneu
Slaap-apneu is een conditie waarbij de ademhaling van een persoon stokt, waardoor het lichaam gedurende een korte periode te weinig zuurstof binnenkrijgt. Mensen met slaap-apneu komen er vaak pas na een lange tijd achter dat ze deze conditie hebben maar ervaren wel een slechte nachtrust. Mensen met slaap-apneu denken vaak de hele nacht doorgeslapen te hebben terwijl ze gedurende de nacht een aantal keer wakker zijn geworden door de stokkende ademhaling.

2. Verkeerd matras of hoofdkussen
Een verkeerde slaaphouding kan de oorzaak zijn van een slechte nachtrust. Wanneer je slaapt op een té hard of té zacht matras kun je lichamelijke klachten krijgen omdat je wervelkolom niet in een rechte houding ligt. Het is daarom van belang om een matras en hoofdkussen te kiezen die goed bij je lichaam passen. Het persoonlijke matras komt over het algemeen het beste uit de test. Voor meer informatie over dit type matras klikt u hier.

3. Te veel stress
Wanneer je jezelf overmatig bloodstelt aan stress kun je een slechte nachtrust ervaren. Veel mensen ervaren moeilijkheden met het in slaap komen door overmatig na te denken. Probeer eens te mediteren of een wandeling door de natuur te maken om de stress van je af te zetten.
 
4. Slechte slaapomgeving
Wanneer je de kamer waarin u slaapt bijvoorbeeld te licht is, of wanneer er te veel geluid aanwezig is kan dat leiden tot een slechte nachtrust. Zaken als de kamertemperatuur, geluid en licht kunnen allemaal invloed hebben op je slaap. Zorg er daarom voor dat de temperatuur in je kamer tussen de 17 en 19 graden is en dat uw kamer donker en stil is.
 
5. Onrustig slapen van partner
Als u een partner heeft die onrustig slaapt dan kan het voorkomen dat u hierdoor een slechte nachtrust ervaart. Door het woelen en draaien in bed kunt u meerdere keren in de nacht gewekt worden wat kan leiden tot een slechte slaap. Probeer eens alleen te slapen of bekijk of er een mogelijkheid is tot een groter bed.

Een persoonlijk matras om lekker op te slapen
Is het tijd voor vervanging en ben je opzoek naar een matras dat echt bij je lichaam past? Kijk dan eens wat het persoonlijk matras voor je kan betekenen! Lekker slapen begint bij je matras. Gewapend met deze 5 praktische tips wanneer je niet kunt slapen wensen we je een fijne nacht!

Download onze brochure
Meer informatie? Download onze brochure
lines
Meer informatie? Download onze brochure Klik hier
Download onze brochure
Ergens last van? Klik hieronder voor meer informatie.